De werkpostfiche is de vrucht van de risicoanalyse

Onthaal

Ja.

Het uitzendbureau moet een naar behoren ingevuld exemplaar van de werkpostfiche bezorgen aan de uitzendkracht. De welzijnswetgeving (Codex art. X.2-5§2) legt niet vast hoe dit moet gebeuren. Dit kan via een papieren kopie, maar kan ook digitaal.

Belangrijk hierbij is dat het uitzendkantoor kan aantonen dat het een kopie van de werkpostfiche heeft bezorgd aan de uitzendkracht.

Het is een code van goede praktijk om als uitzendkantoor ook de werkpostfiche op een passende manier toe te lichten aan de uitzendkracht.

Aanpassen werkpostfiche

Neen. Aanvullend bij de werkpostfiche zal het uitzendkantoor wel bij de gebruiker informeren of er extra maatregelen werden genomen i.v.m. de bestrijding van Covid-19.

De werkpostfiche is een standaarddocument gebaseerd op Codex bijlage X.2-1 “Uitzendarbeid” en is enkel bedoeld voor het communiceren over de preventiemaatregelen  voor veiligheids- en gezondheidsrisico’s op werkposten waarvoor een voorafgaand gezondheidstoezicht door een arbeidsarts is vereist (zoals veiligheidspost, verhoogde waakzaamheid, ploegenarbeid, ed.).

De extra Coronamaatregelen die elke werkgever vandaag moet voorzien zijn er gekomen voor de bescherming van de algemene volksgezondheid en overstijgen de “werkpostfiche” op zich. Het is een algemeen corona-beleid van de gebruiker-werkgever dat los staat van de werkpostfiche en geldt voor alle werknemers, alle bezoekers en externen die in zijn bedrijf komen.

Net zoals bij de welzijnswetgeving, is bij het nemen van de gepaste maatregelen tegen Covid-19 de gebruiker verantwoordelijk voor de naleving ervan bij zijn vaste werknemers én uitzendkrachten.

PI stelt in zijn toolbox Covid-19 enkele hulpmiddelen ter beschikking om de uitwisseling van info over de Coronamaatregelen vlot te laten verlopen.

    Checklist voor het uitzendkantoor
    Checklist onthaal door gebruiker
    Checklist voor de uitzendkracht

Meer informatie vind je in de Covid-19 tool van PI.

Invullen werkpostfiche

Het uitzendbureau kan nooit de rol van de gebruiker overnemen voor het uitvoeren van de risicoananalyse van de werkpost. Het uitzendbureau moet wel de werkpostfiche kritisch bekijken.
Zijn alle velden ingevuld (bv. is de Externe Dienst PBW ingevuld)? Zijn er opvallende ongerijmdheden (bv. geen veiligheidsfunctie aangeduid bij een heftruckchauffeur)?...

Het vermelden op de werkpostfiche van de data van advies van de preventieadviseur, arbeidsarts en Comité PBW zijn een sterke aanwijzing voor de kwaliteit van de ingevulde werkpostfiche. Die ingevulde data tonen immers aan dat de gebruiker op die momenten de resultaten van de risicoanalyse van de werkpost heeft besproken met zijn preventieadviseurs en overlegorganen.  Het is een indicatie dat de gebruiker de werkpostfiche volgens de regels van de kunst heeft opgesteld, dat er daadwerkelijk overleg over de werkpost heeft plaatsgevonden en dat hij de welzijnswetgeving naleeft.

Op de pagina tips bij het invullen vind je ter inspiratie een aantal zaken waar je op kan letten bij een werkpostfiche.

Invullen werkpostfiche

De gebruiker is er volgens de welzijnswetgeving voor verantwoordelijk dat de uitzendkracht de correcte veiligheidsschoenen ter beschikking heeft als uit zijn risicoanalyse blijkt dat er veiligheidsschoenen nodig zijn op die werkpost.

Soms is er een contractuele afspraak tussen het uitzendbureau en de gebruiker dat het uitzendbureau de veiligheidsschoenen bezorgt aan de uitzendkracht. Dan is het uiteraard zeer belangrijk dat het uitzendbureau de juiste veiligheidsschoenen voorziet. Voldoende informatie op de werkpostfiche is daarom noodzakelijk, zoals het type schoen (S1, S2, S3,…) en andere relevante info (vb. hoge of lage schoenen)

Ook in het geval van zo’n contractuele afspraak moet de gebruiker er zich nog steeds van vergewissen dat de uitzendkracht  het juiste type veiligheidsschoenen heeft en draagt.

Handtekening

De enige handtekening op de werkpostfiche die verplicht is door de welzijnswetgeving (Codex X.2) is die van de verantwoordelijke van het onthaal (in luik C van de werkpostfiche). Dit geldt bovendien alleen maar als de werkpostfiche wordt gebruikt als registratiedocument voor het onthaal van de uitzendkracht.

Het is wel mogelijk dat uitzendbureaus en/of gebruikers in hun interne procedures toch het gebruik van een handtekening hebben ingebouwd. Bijvoorbeeld een gebruiker die luik A aftekent, of een uitzendkracht die de werkpostfiche tekent voor ontvangst.

Aanpassen werkpostfiche

Het uitzendbureau bewaart tijdens de loopduur van de opdracht van de uitzendkracht luiken A en B van de werkpostfiche. Het uitzendbureau houdt de werkpostfiches ter beschikking van de arbeidsarts en Toezicht Welzijn op het Werk (arbeidsinspectie). Het bezorgt ook een kopie aan de uitzendkracht.

De arbeidsarts van de externe dienst Preventie en Bescherming op het Werk bewaart de volledige werkpostfiche in het gezondheidsdossier van de uitzendkracht.

De gebruiker bewaart altijd luik A van de werkpostfiche. Als de gebruiker de werkpostfiche gebruikt voor het onthaal van de uitzendkracht, dan bewaart hij zowel luik A als B en een ondertekend luik C.

Abonneer op